علت خرابی انگشتی موتور و علائم آن
چکیده مطلب :
برای جلوگیری از خرابی انگشت ماشین توصیه می شود که به طور منظم وضعیت روغن موتور را بررسی کنید، از روغن با کیفیت و مناسب استفاده کنید و تنظیمات تایمینگ سوپاپ ها را بررسی و در صورت لزوم تنظیم کنید. همچنین، انجام تعمیرات و نگهداری های منظم میتواند به افزایش عمر مفید انگشتی ها کمک کند. در این مقاله به علت خرابی انگشت ماشین بصورت کامل پرداخته ایم. با ما همراه باشید.
علت خرابی انگشتی موتور : یکی از مهمترین بخش ها در اتومبیل موتور خودرو است که نقش اصلی را در حرکت آن ایفا می کند و برای انجام این کار از قطعات مختلفی که در آن به کار برده شده است، استفاده می نماید. تعداد این قطعات زیاد بوده و هریک موظف به انجام کاری خاص در خودرو هستند. از جملۀ این قطعات می توان میل سوپاپ خودرو، میل لنگ، فلایول، انگشتی موتور و… اشاره کرد.
اگر علاقه مند به مکانیکی هستید میتوانید در دوره آموزش مکانیک خودرو که به صورت صفر تا صد و کاملاً عملی و تخصصی در آموزشگاه فن آموزان برگزار میشوند شرکت کرده و مدرک فنی حرفه ای آن را دریافت کنید. جهت مشاهده شرایط این دوره روی تصویر بالا کلیک کنید.
09190363515
عناوین این نوشته: [نمایش]
فیلم تشریح علت و علائم خرابی انگشتی موتور
انگشتی موتور خودرو چیست؟
نیروی بادامک میل سوپاپ باید به قطعه تایپیت و بعد از آن میل تایپت وارد شود و این کار به وسیلۀ انگشتی موتور انجام می شود. این قطعه نیروی وارد شده به میل تایپت را بر سر سوپاپ منتقل می کند. به انگشتی موتور، اسبک یا چکشک هم می گویند و این نامگذاری به دلیل شکل ظاهری است که این قطعات دارا هستند. یک سر اسبک یا انگشتی بر روی قسمت ساق سوپاپ قرار می گیرد و سر دیگر آن از پیچ و مهره هایی تشکیل می شود که از آن ها برای تنظیم کردن تلورانس بین اسبک و سوپاپ استفاده می شود.
یک سوراخ کوچک بر روی اسبک یا انگشتی موتور قرار گرفته که باعث می شود روغنی که به طرف اسبک حرکت کرده، بتواند بعد از روغن کاری از آن خارج شود و فضای بین اسبک و سوپاپ را پر کند. نهایتاً این روغن بر روی سر سیلندر موتور ریخته شده و با کمک فنرهایی که در این قسمت قرار گرفته اند از حرکات جانبی قطعات در کنار یکدیگر جلوگیری می کند.
زاویۀ قرار گیری قطعات اسبک دارای اهمیت بالایی هستند و در مواقعی که نیاز به تعویض این قطعه است باید به مقدار این زوایا توجه زیادی کرد. در ادامه به موضوع علت خرابی انگشتی موتور ، خواهیم پرداخت.
خرابی انگشتی موتور
- ترک خوردن اسبک یا انگستی موتور
- ساییدگی بوش اسبک
- کچل شدن سر اسبک
ترک خوردن اسبک یا انگستی موتور : ممکن است اسبک یا انگشتی های موتور ترک بخورند. یکی از خرابی های رایج در انگشتی های موتور همین است که در مواقع زیادی توصیه می کنند تا برای تعویض اسبک اقدام شود.
ساییدگی بوش اسبک : بوش اسبک دچار ساییدگی می شود. یکی دیگر از مشکلاتی که در انگشتی های موتور ممکن است به وجود بیاید و نیاز باشد تا اسبک تعویض شود، ساییدگی بوش اسبک و یا گشاد کردن آن است. این مشکل باعث می شود که روغن از پهلوی انگشتی خارج شود و فشار روغن پایین بیاید.
در این زمان باید این قطعه را به سرعت تعویض کرد که برای انجام این کار لازم است تا بوش اسبک قدیمی را با استفاده از پیچ گوشتی خارج و بوش جدید و سالم را با استفاده از مقداری روغن چرب کرده و به وسیلۀ یک گیره در سر جای خود قرار دهید. برای این که این کار به راحتی انجام شود، می توان بوش اسبک را مدت زمانی در روغن داغ قرار داده تا جای گذاری آن با سرعت بیشتری انجام شود.
کچل شدن سر اسبک : کچل شدن سر اسبک هم یکی دیگر از مشکلاتی است که امکان دارد برای موتور ایجاد شود. گاهی ممکن است سر اسبک یا انگشتی ها در اصطلاح دچار کچلی شوند که این مشکل می تواند بسیار اندک بوده و یا مقدار آن زیاد باشد. در صورتی که کچل شدن سر اسبک به میزان کمی باشد، می توانیم آن را سنگ بزنیم تا ترمیم گردد. اما در صورت زیاد بودن مشکل، بهتر است برای تعویض انگشتی اقدام کنیم. اما دلیل کچلی سر اسبک چیست؟ دلیل این امر را می توان لق بودن بیش از حد اسبک و سوپاپ دانست که باعث می شود روغن به اندازۀ کافی بین اسبک و سر سوپاپ نرسد.
نحوه تشخیص خرابی انگشتی موتور
همان طور که گفتیم اسبک یا انگشتی در موتور خودروها نقش مهمی را ایفا می کنند و در صورتی که این قطعه خراب شود، باید خیلی زود توسط تعمیرکار تعویض شود.
اما چطور متوجه شویم که انگشتی های موتور دچار مشکل شده اند و نیاز به تعویض انگشتی موتور وجود دارد؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که خوردگی نوک انگشتی ها سبب می شود تا در زمان کار کردن موتور، صداهای غیر طبیعی از آن به گوشمان برسد و این باعث مشکل شدن فیلرگیری هم می شود.
همچنین اگر محل قرار گرفتن میل اسبک و پایۀ میل اسبک دچار خوردگی شود، علاوه بر ایجاد سر و صدای زیاد، باعث می شود تا فشار روغن کاهش پیدا کرده و همچنین در موتور روغن ریزی داشته باشیم.
تایپیت چیست؟
همان طور که در معرفی اسبک یا انگشتی گفتیم، این قطعات نیروی بادامک را به تایپیت و میل تایپیت منتقل می کنند. اما ممکن است این سؤال برای شما پیش بیاید که تایپیت چیست و چه وظیفه ای را بر عهده دارد. در ادامه این قطعۀ مهم را معرفی می کنیم.
به قطعه ای که در موتورهای سوپاپ حرکات برجستگی بادامک را به میله تایپیت انتقال می دهد، تایپیت می گویند. تایپیت ها دو نوع روغنی و مکانیکی دارند که تایپیت های مکانیکی استوانه ای شکل هستند که در موتورهای سوپاپ رو بر روی بادامک سوار می شود و باعث انتقال حرکت به میل تایپیت می شود. اما در تایپیت های روغنی از فشار روغن موتور برای حفظ کردن تماس تایپیت با برجستگی های بادامک استفاده می شود.
در موتورهای سوپاپ رو روغنی، معمولاً پاشنۀ انگشتی و سطوح آن را روغن کاری می کنند و در مواقعی که سوپاپ بسته می شود، روغن با استفاده از سوراخی که بر روی میل تایپیت ایجاد شده است جریان پیدا کرده و در میله به سمت بالا حرکت می کند.
یک نوع تایپیت روغنی وجود دارد که در موتورهای سوپاپ رو مورد استفاده قرار گرفته و وظیفۀ خلاصی سیستم محرک سوپاپ را بر عهده دارد. این نوع تایپیت را با نام لقی گیر می شناسند. لقی گیر قادر به تماس با برجستگی بادامک موتور نیست و نمی تواند باعث انتقال حرکت بادامک شود و در این حالت فشار روغن موتور باعث می شود که لقی گیر منبسط شده و خلاصی را می گیرد.
همان طور که می دانید موتور ماشین شامل اجزا و بخش های مختلفی است که هر کدام نقش مهمی را در حرکت اتومبیل ایفا می کنند و وظیفه ای خاص را بر عهده دارند. انگشتی موتور یکی از این قطعات پر اهمیتی است که ما در این مقاله به توضیح مفصل آن پرداختیم. در اینجا گفتیم که انگشتی یا اسبک موتور قطعه ای است که باعث انتقال حرکت بادامک میل سوپاپ به انتهای ساق سوپاپ شده و سبب می شود تا این قطعه در یک زمان مناسب باز گردد.
علاوه بر معرفی اسبک یا انگشتی، به علت خرابی انگشتی موتور هم پرداختیم و همچنین به علائمی که می توانیم از طریق آن ها متوجه خرابی اسبک شویم هم اشاره کردیم. در پایان نیاز است تا این نکته را بگوییم که در صورت وجود هر گونه مشکلی در ارتباط با اسبک یا دیگر قطعات خودرو، نیاز است تا به تعمیرکار متخصص اتومبیل مراجعه شود که به تعویض این قطعه و یا تعمیر آن بپردازد. زیرا تعمیر این قطعات یک کار تخصصی و حرفه ای است که از عهدۀ ما خارج است. بنابراین فقط شخصی که در این زمینه تخصص دارد می تواند این خرابی ها را تعمیر کند.
علائم خرابی انگشتی پراید
- صدای تقتق یا ضربه از موتور
- کاهش قدرت موتور
- لرزش های غیرعادی
- مصرف سوخت بالاتر
- کاهش شتاب
صدای تقتق یا ضربه از موتور : این صدا معمولاً به دلیل شل شدن یا ساییدگی انگشتیها ایجاد میشود.
کاهش قدرت موتور: اگر انگشتی ها به درستی عمل نکنند، باز و بسته شدن سوپاپ ها به درستی انجام نمی شود و این موضوع منجر به کاهش قدرت و عملکرد موتور میشود.
لرزش های غیر عادی: خرابی انگشتی ها ممکن است باعث ایجاد لرزش های غیرعادی در موتور شود که در دورهای بالا بیشتر احساس می شود.
مصرف سوخت بالاتر: عدم عملکرد صحیح انگشتی ها منجر به افزایش مصرف سوخت به دلیل احتراق نامناسب میشود.
کاهش شتاب: اگر انگشتی ها به درستی کار نکنند، باز و بسته شدن سوپاپ ها به موقع انجام نمی شود و این موضوع باعث کاهش شتاب خودرو میشود.
علت خرابی انگشتی تیبا
- سایش و فرسودگی
- کمبود روغن یا کیفیت نامناسب روغن موتور
- تنظیم نبودن تایمینگ سوپاپ ها
- استفاده از قطعات غیر استاندارد
- گرمای بیش از حد موتور
سایش و فرسودگی
با گذشت زمان و استفاده مداوم، انگشتی ها ممکن است دچار سایش و فرسودگی شوند که این مسئله باعث عدم کارایی مناسب آنها می شود.
کمبود روغن یا کیفیت نامناسب روغن موتور
روغن موتور نقش حیاتی در روانکاری و کاهش سایش انگشتیها دارد. کمبود روغن یا استفاده از روغن با کیفیت پایین میتواند منجر به ساییدگی و خرابی انگشتیها شود.
تنظیم نبودن تایمینگ سوپاپ ها
عدم تنظیم صحیح تایمینگ سوپاپ ها باعث وارد شدن فشار اضافی به انگشتی ها شده و آنها را دچار خرابی میکند.
استفاده از قطعات غیراستاندارد
استفاده از قطعات بی کیفیت یا غیراستاندارد عمر مفید انگشتی ها را کاهش داده و باعث خرابی زود هنگام آنها میشود.
گرمای بیش از حد موتور
گرمای بیش از حد موتور باعث انبساط و تغییر شکل انگشتی ها میشود و در نتیجه کارایی آنها را کاهش میدهد.
جهت دریافت مشاوره رایگان شماره موبایل خود را وارد کنید.
مطلبی که خواندید حاصل تلاش تیم تحریریه دپارتمان اتومکانیک آموزشگاه فن آموزان بود. در این آموزشگاه دوره هایی از جمله آموزش برق خودرو، آموزش صافکاری و … برگزار می شود.